Slik kan en prisbelønt arbeidsplass designes: "Ta utgangspunkt i forskningen"
For mange er kontoret – nest etter hjemmet – det stedet man tilbringer mest tid. Da kan man mene at utformingen av arbeidsplassene våre bør vies minst like mye omsorg og omtanke som våre boliger.
De siste årene har denne innsikten – at kontoret ikke bare er en arbeidsplass, men en del av en større helhet – virkelig begynt å vinne terreng.
En som har personlig erfaring med å forandre en arbeidsplass med dette i tankene, er Heléne Lidström, som i dag er arbeidsplassstrateg i Castellum. Da hun tidligere var svensk markedssjef i et stort globalt IT-selskap, innså hun at teknologien i løpet av noen tiår i stor grad hadde forandret folks hverdag – men at arbeidsplassene våre ikke hadde fulgt med:
– Kontorene våre så fortsatt ut som de gjorde da telefonene fortsatt var koblet til veggen med en ledning, sier hun.
– Men det var det egentlig ikke. Problemet var at vi var 600 medarbeidere og hadde like mange skrivebord – selv om bare 30 prosent av dem var i bruk til enhver tid. Vi hadde rett og slett ikke optimalisert arealet etter våre behov.
Variasjon er nøkkelen
Da Heléne Lidström foreslo en radikal endring av kontorene for å øke medarbeidernes velvære og produktivitet, ble hun først møtt med skepsis og bekymring. For å oppnå best mulig resultat sørget hun derfor for å arbeide på et vitenskapelig grunnlag.
– For dette prosjektet jobbet jeg mye med tallerkenmodellen for hjernehelse, en teori om at sinnet trenger syv komponenter for å ha det bra: søvn, fysisk aktivitet, fokustid, refleksjonstid, sosialt samvær, lek og restitusjon. I tillegg gjorde vi en grundig behovsanalyse for å se hvilke behov og ønsker akkurat våre medarbeidere hadde, sier hun.
Tallerkenmodellen for hjernehelse, som spiller på navnet til ernæringslærens klassiske tallerkenmodell, er utviklet av de amerikanske forskerne David Rock og Daniel Siegel. Utgangspunktet er at god hjernehelse – og balanse i livet – krever syv daglige ingredienser, eller aktiviteter. Nøkkelen er variasjon – akkurat som at vi helst ikke bør spise samme rett hver dag.
Søvn er selvfølgelig avgjørende, men for at hjernen skal ha det bra, trenger vi også tid til å fokusere uten avbrytelser, samt muligheten til å "leke" eller tilnærme oss nye opplevelser med et åpent sinn.
På samme måte er alles individuelle behov forskjellige, og de endrer seg dessuten over tid. Poenget, understreker Daniel Siegel, er derfor at hele spekteret av aktiviteter bør være tilgjengelig hver dag, selv om det bare er for en kort stund.
I kontorsammenheng kan dette bety at man tilbys ulike soner avhengig av hvilken oppgave man skal utføre. Kreative møter blir ofte bedre hvis deltakerne kan møtes i avslappende og komfortable omgivelser, mens fokusert arbeid krever mer avskjermede områder.
– Når man skal skape ulike soner, synes jeg det er viktig å tørre å velge forskjellige typer materialer i ulike rom, for eksempel laminat, RAL-farger, tekstiler på møbler og gardiner. Da skaper man en tydelighet rundt hva som gjelder i hver sone, samtidig som man kan opprettholde et helhetsinntrykk, sier Philip Götesson, som er prosjektselger hos oss i AJ Produkter.
Han understreker at fleksibilitet og variasjon kan oppnås på flere måter enn gjennom soner:
– Møter tar opp en stor del av arbeidstiden for mange. Men det finnes selvfølgelig ulike typer møter. De vanligste møtene har 2–4 deltakere, og da er løsningen et mindre møterom. Enda mindre telefonrom, hvor man kan trekke seg tilbake for å ta en telefon- eller videosamtale, er også viktige. For å øke fleksibiliteten kan man gjerne la disse være uten behov for reservasjon.
Han mener også at det er viktig å kunne velge arbeidsplass – og arbeidsstilling – avhengig av hva oppgaven krever i øyeblikket.
– I korte perioder kan til og med en akustikksofa eller et laptopbord være det beste arbeidsstedet for oppgaven man skal utføre, sier han.
"Det nye kontoret" ble en internasjonal snakkis
Kontoret som Heléne Lidström var med på å designe, gikk fra å kun tilby medarbeiderne valget mellom skrivebord og møterom, til å inkludere en rekke soner og møteplasser tilpasset ulike behov. Her fantes for eksempel Parken for de som ønsket å jobbe i et åpent og tilgjengelig miljø med grøntområder og bevegelse, Biblioteket for de som trengte en stille atmosfære, og Sportsbaren hvor innebygde høyttalere spilte musikk. Kontoret ble raskt en internasjonal snakkis.
For Heléne Lidström og hennes kolleger kom bekreftelsen tidlig på at de var på rett spor med å redesigne arbeidsplassen:
– Plutselig begynte vi å motta utmerkelser som Sveriges Beste Arbeidsplass og Sveriges Flotteste Kontor, og jeg tok imot besøkende fra hele verden, sier Heléne Lidström.
For å se om de ansattes velvære og produktivitet faktisk hadde blitt påvirket av det nye kontoret, målte selskapet både medarbeidernes opplevelse og kvaliteten på arbeidet som ble utført.
– Det er virkelig ikke alltid man ser en stor forbedring i både trivsel og resultater på en arbeidsplass, men det gjorde vi her. Det ble en suksess.
Siden den gang har tallerkenmodellen for hjernen fortsatt å være sentral for Heléne Lidström i nesten alle prosjektene hun har vært involvert i:
– For å kunne skape en bærekraftig arbeidsplass basert på forskning, der både kropp og sinn trives.
Tallerkenmodellens sju deler
- Søvn
Når vi sover, får hjernen den nødvendige restitusjonen, og det vi har lært og opplevd i løpet av dagen, får en sjanse til å befeste seg. - Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet styrker hjernehelsen på flere måter – og har i tillegg en positiv effekt på søvnen. - Fokustid
Når vi fokuserer helhjertet på en oppgave – uten avbrytelser og på en målrettet måte – får hjernen vår mulighet til å skape dypere koblinger. - Refleksjonstid
Stille refleksjon og fokus på sanseinntrykk, følelser og tanker kan bidra til å øke samarbeidet mellom hjernens ulike deler. - Samvær
Relasjoner er viktige, også for hjernen og vårt fysiske og mentale velvære. - Lekenhet
Spontane, kreative og nye opplevelser kan bidra til å skape nye koblinger i hjernen, ifølge Daniel Siegel. - Restitusjon
Å la hjernen slappe av og la tankene vandre er nyttig fordi det lar oss "lade opp" på nytt.
Kilde: drdansiegel.com
Ergonomen lister opp 5 fysiske helsefaktorer
Få nyheter rett i innboksen
Ukentlig sender vi ut vårt nyhetsbrev fylt med inspirerende artikler, produktguider, innredningstips og aktuelle tilbud og kampanjer.Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.