Hvilke farger bør du velge til kontoret?
Når du skal velge kontorfarger, bør du tenke på hvordan fargene kan påvirke humør, produktivitet og arbeidsmiljø hos de ansatte. Er det ofte kunder og samarbeidspartnere innom? Da fungerer kontormiljøet som en del av bedriftens profilering. Ta gjerne utgangspunkt i farger du liker og/eller farger fra merkevareelementer som vil forsterke bedriftens identitet.
Velger du gjennomtenkte farger på kontoret, kan du skape en harmonisk arbeidsplass for deg og dine kolleger. Både vegger, gulv, tak og alt av øvrig innredning bør planlegges samlet.
Anbefalte farger til kontor
Hvilke farger er med på å skape et trivelig kontor der folk ønsker å være?
– Matte, nedtonede pasteller passer fint til både trefargede, hvite og svarte kontormøbler, forteller Maja. Det er fint å få noen farger inn i kontormiljøet, og da er duse pastelltoner helt perfekt.
Duse, rødlige fargetoner passer godt inn i de fleste miljøer.
Blåtoner er beroligende, men kan også skape kontraster i ellers nøytrale omgivelser.
Naturlige grønne toner for et balansert og rolig kontorinteriør.
– Kritthvite vegger kan føles kalde og upersonlige på et kontor. Velg heller varme gråtoner. De fungerer til det meste, gir en nøytral og varm følelse, sier Maja Stende, prosjektrådgiver for AJ Produkter.
Ved å bruke farger som harmonerer, gjerne i kombinasjon med kontrastfarger, får du en spennende og velfungerende miks. Her ser du tre eksempler. Fargenavnene er fra Jotuns fargekart.
Har du lyst til å se hvordan kontoret ditt vil se ut med disse fargene? Send oss en planskisse av lokalet, så tegner vi et forslag og gir deg et uforpliktende tilbud.
Overflater på alt av kontorinnredning er med på å understreke den stilen du velger. Vi hjelper deg med valg av materialer og tekstiler som passer godt sammen med de ulike fargepalettene. I tillegg til fargevalg, får du også veiledning når det gjelder ergonomi og best mulig arealutnyttelse.
Lek med farger: ton-i-ton eller kontraster?
Ønsker du et harmonisk inntrykk, bør du jobbe med farger som er ton-i-ton. Her ser du eksempler på fire kontormiljøer hvor ton-i-ton, en miks og miljø med kontraster og ulike farger skaper helt ulike uttrykk.
– Er du usikker på hva som passer sammen, kan du høre med oss, sier Maja.
For å skape kontraster, kan du bruke lyse farger i kombinasjon med mørke. Den ultimate kontrasten er sort og hvitt, som sammen med grått gir et stilrent uttrykk.
Har du hørt om "Unexpected Red"? Det er en teori som tar for seg hvordan visuelle elementer kan brukes for å skape oppmerksomhet, formidle informasjon og utløse tanker eller følelser. I et interiør kan 60 % være hovedfarger, 30 % aksentfarger og 10 % ‘’Unexpected Red’’. Den uventede fargen må ikke nødvendigvis være rød, men den må skape en sterk kontrast og ikke brukes i flere deler av interiøret.
Dersom du går for en nøytral base, har du mange muligheter. Med ulike farger på enkeltelementer kan du friske opp helhetsinntrykket og skape et dynamisk miljø.
Hva kjennetegner de forskjellige fargene?
Det er smart å velge en tidløs fargebase, men skal du i gang med et prosjekt nå, deler vi gjerne tips om trendfarger på kontoret.
Naturlige nyanser og harmoniske kombinasjoner som fremkaller ro og balanse er i tiden.
– Blå er en beroligende og harmonisk farge, som også ofte er forbundet med produktivitet. Blåtoner kan være et godt valg for kontormiljøer der ansatte må konsentrere seg i lengre perioder.
Trender nå: Blåtoner i form av rolige nyanser som gjerne er inspirert av himmel og hav.
– Grønnfargen er kjent for å være beroligende og stressdempende. Grønt kan skape en følelse av balanse og ro, og passer godt i miljøer der folk jobber lange timer.
Trender nå: Grønne nyanser inspirert av naturen som gir en følelse av friskhet og ro, kombineres gjerne med blå aksenter for en dynamisk atmosfære.
– Gråtoner gir et stilrent og sofistikert preg. Grått kan fungere godt i kombinasjon med aksentfarger for å skape dybde og spenning i interiøret.
– Beige er svært allsidig og egner seg godt som en basisfarge. Det finnes mange nyanser av beige. Derfor er denne fargen super i et miljø med ton-i-ton fargesetting.
Trender nå: Beige og grått. Beige fortsetter å være en favoritt som gir varme, mens gråtoner tilfører et moderne og sofistikert uttrykk. Sammen danner de en elegant base som kan kombineres med andre farger for et tidløst og stilsikkert uttrykk.
– Gul er en optimistisk og energigivende farge. Gult kan stimulere kreativitet, men ikke overdriv. For mye gulfarge kan bli slitsomt for øynene.
Trender nå: Dempede gule nyanser er populære. De gir varme og lys til interiøret, og passer perfekt i kombinasjon med nøytrale aksenter som beige og grått.
– Rød farge gir energi og spenning. Rødt brukes ofte i rom der man ønsker høy energi, men kan være overveldende om det brukes for mye.
Trender nå: Rustikke, dempede rødtoner inspirert av jordens pigmenter gir interiøret en varm og innbydende følelse. Eksempler på aktuelle fargetoner er terrakotta og fersken.
Tekstilfarger
Ulike tekstiler demper lyd og fungerer som dekorelementer. Tekstiler kan være alt fra stoff på møbler, gardiner og tepper, til egne lydabsorbenter som er både funksjonelle og dekorative.
– Vi har en rekke lydabsorbenter, både møbler og forskjellige dekorelementer med ulike tekstiler til kontorlokaler. Det fine med lydabsorbenter er at de både ser bra ut og er funksjonelle. Velg farger som står ut i forhold til annen innredning eller tilpass dem slik at de glir i ett med øvrige farger og former, foreslår Maja.
Grunnleggende fargelære
Fargesirkelen består av primærfargene rød, gul og blå. Disse kan blandes til sekundærfargene oransje, grønn og lilla. Ved hjelp av fargeintensitet/metning kan disse fargene varieres i det uendelige.
Når det kommer til kombinasjon av farger for å skape en helhet, finnes det mange metoder.
Her viser vi de fire mest grunnleggende:
Analoge farger er farger som ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen. De har en naturlig harmoni og skaper ofte en myk, behagelig effekt fordi de deler lignende toner. Et eksempel på en analog fargepalett kan være blått, blågrønt og grønt, eller rødt, rød-oransje og oransje.
Komplimentære farger er de fargene som ligger rett overfor hverandre i fargesirkelen, som rødt og grønt. Komplimentærfargene fremhever hverandre og går godt sammen, selv om de er helt ulike.
Splittkomplimentære farger går ut på at du setter én av fargene i sirkelen sammen med de to fargene som er på hver sin side av den valgte fargens komplimentærfarge.
Monokrome farger er ulike nyanser av den samme fargen. For å skape dynamikk og dybde, brukes gjerne aksentfarger på interiørdetaljer. Mens hovedfargene setter tonen i et design, brukes aksentfarger som visuelle høydepunkter som gjør det lettere å lede blikket til viktige områder eller detaljer.