Pakkebord på et lager

Lønnsomhet på kjøpet når industrien satser på ergonomi

Et gjennomtenkt arbeidsmiljø kan være nøkkelen til effektivitet og lønnsomhet for industriselskaper, påpeker Peter Gunnarsson, kategorisjef for industri hos AJ Produkter. – Å forbedre arbeidsmiljøet gir motiverte medarbeidere som presterer bedre, sier han.

Forestill deg en industriarbeider som justerer høyden på arbeidsbenken sin for å unngå ryggsmerter, tar på seg et par hørselsvern for å unngå støy, og til slutt tilpasser belysningen etter arbeidsoppgaven.

Dette enkle scenariet utspiller seg daglig rundt om i Sverige og illustrerer en viktig del av arbeidslivet: For å kunne gjøre jobben sin på best mulig måte, trenger man en komfortabel og ergonomisk arbeidsplass.

 

Kategorisjef, Peter Gunnarsson
Peter Gunnarsson
Sakseløftevogn
Sakseløftevogn
8 695,-

Peter Gunnarsson, som er kategorisjef for industri hos oss i AJ Produkter, påpeker at mange innen industrien er bevisste på dette, men at færre er helt klare over hvordan de ansattes velvære faktisk påvirker bedriftens økonomi.

– Det snakkes en del om ergonomi, men ikke like mye om dens direkte påvirkning på virksomhetens resultater. Å ha en arbeidsplass der medarbeiderne trives og har det bra er også viktig for virksomheten som helhet, sier han.

 
Hva er ergonomi – egentlig?



Færre skader og høyere effektivitet

Så hva er da sammenhengen mellom arbeidsmiljøet og bedriftens regnskaper? Peter Gunnarsson påpeker at investeringer i ergonomi betaler seg gjennom redusert sykefravær og lavere personalomsetning. 

– En god ergonomisk arbeidsplass reduserer risikoen for skader og skaper et positivt arbeidsmiljø der folk har det bra og trives. Og når man trives, blir man mer motivert og ønsker å bli værende, sier Peter Gunnarsson.

Samtidig fremhever han at en godt utformet arbeidsplass ikke bare kan redusere kostnader, men også øke inntektssiden. Ikke minst fordi det gjør arbeidet lettere og reduserer risikoen for feil:

– Hvis man kan beholde fornøyde og erfarne medarbeidere, oppnår man høyere effektivitet. Det blir enklere å levere produkter av høy kvalitet, og feilprosenten i produksjonen reduseres.

 

Et spørsmål som berører stadig flere

Den svenske industrien er variert og stor, med hundretusenvis av mennesker som jobber med alt fra finmekanisk- til storskala produksjon. Det er også en relativt ulykkesutsatt sektor.

– Arbeidsskader er betydelig vanligere innen industrien enn blant kontorarbeidere. Belastningen er større, og det er vanlig med tunge løft og "unaturlige" bevegelser, sier Peter Gunnarsson.

Ifølge Arbetsmiljöverket er nettopp belastningsskader blant de vanligste arbeidsrelaterte helseproblemene i Sverige, både for kvinner og menn.



Lær deg hva som er god løfteteknikk

Ifølge bransjeorganisasjonen Industriarbetsgivarna forventes den grønne energiomstillingen dessuten å skape ytterligere 50 000 industrijobber de nærmeste årene. Det betyr at stadig flere mennesker vil bli berørt av hvordan deres arbeidsplasser er utformet.

 

Det er økonomisk å tenke ergonomisk

Siden de ulike industrisektorene er veldig ulike – og ergonomi er et vidt begrep – er det vanskelig å peke ut forbedringstiltak som gjelder for alle virksomheter, mener Peter Gunnarsson.

– For en kontorjobb er et høydejusterbart skrivebord og en komfortabel stol grunnleggende for god ergonomi. Det samme gjelder innenfor industrien, men da ved en høydejusterbar arbeidsbenk og på en komfortabel og funksjonell arbeidsstol. Ute i industrien er det også vanlig med harde gulv, ofte betonggulv, og da kan det være bra med en avlastende arbeidsplassmatte.

Men fremfor alt gjelder det å jobbe bredt med spørsmålet, understreker han.

– Tenk ikke bare på produktene i seg selv. Ergonomi omfatter alt fra arbeidsstasjonens og anleggets utforming til de verktøy og hjelpemidler som brukes og hvordan alt dette samspiller.





Arbeidsstasjon med en avlastende arbeidsplassmatte

For eksempel, for et firma som jobber med vogner og hyllesystemer, er det viktig å organisere lokalene og utstyret på en måte som letter arbeidet og reduserer trengsel. Nøye planlegging av lokalene kan også bidra til å minimere gangavstandene og øke effektiviteten samtidig.

– Bedre ergonomi er en langsiktig investering, og man trenger ikke gjøre alt på en gang. Å satse på et godt arbeidsmiljø er å investere i bedriftens suksess, sier Peter Gunnarsson.

Tre tips for bedre ergonomi

1. Søk ekspertise og involver medarbeidere:
Lei inn spesialister innen bedriftshelse for å få et eksternt perspektiv på arbeidsplassen din. De kan identifisere problemer og løsninger som du kanskje ikke ser selv. Og glem ikke å inkludere dine medarbeidere for å forstå deres hverdag på best mulig måte.

2. Prøv ulike produkter for å finne det rette:
Selv om arbeidsprosessene varierer mye i fra bedrift til bedrift, finnes det mange produkter som kan lette arbeidet i forskjellige situasjoner. Blant disse er høydejusterbare arbeidsbenker og pakkebord, ergonomisk utformede stoler, arbeidsplassmatter som kan brukes på harde gulv, og løftehjelpemidler for lagerarbeid.

 
Flere ergonomiske produkter

To lagermedarbeidere som diskuterer ergonomi

3. … men tenk på helheten:  
Husk at ergonomi er mer enn bare enkelte produkter. Legg ned innsats i å forstå hvordan hele arbeidsmiljøet, inkludert utformingen av lokalene, kan samarbeide for å skape et sted som er både sunt og produktivt.

Få hjelp av våre innredningseksperter!

I AJ Produkter er vi alltid der for å hjelpe deg med innredningsløsninger tilpasset behovene som bedriften din har. Kontakt oss dersom du lurer på hvilket stoff du skal velge, du trenger inspirasjon eller vil se hvilke alternativer som kan passe lokalene dine best. Vi viser deg mulighetene!
Sektor
Din meldingVedlegg
Ved å sende henvendelsen bekrefter jeg også å ha lest personvernerklæringen.

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vent litt, takk...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.