Selvledelse
Som et familieeid selskap i 21 markeder jobber vi selv hele tiden med egen lederutvikling. Men vi har også jobbet med gründere og bedriftsledere i 45 år. Så la oss hjelpe deg med innredning til arbeidsplassen – og bidra til din kunnskap om ledelse, for eksempel selvledelse.
Hva er selvledelse?
Selvledelse er en ledelsesmetode hvor du som ansatt skal ta ansvar for eget arbeid, beslutninger og prestasjoner. Det betyr at du selvstendig skal for eksempel sette deg arbeidsmål, prioritere dine oppgaver og ta initiativ. Selvledelse handler også om å være bevisst på dine styrker og svakheter, samt å hele tiden strebe etter å utvikle og forbedre seg.
Når passer selvledelse?
Selvledelse passer ikke alle, men er en måte å jobbe på som krever engasjement fra både medarbeider og leder for at det skal fungere. Som medarbeider må du ha et stort driv og ansvarsfølelse da du, i motsetning til et mer veiledet lederskap, har kontroll over deg selv og dine oppgaver. Det finnes både øvelser og kursing for å lære mer om selvledelse og hvordan man kan jobbe med det som ledermetode.
Å være leder til en selvleder
Som leder for en som jobber under selvledelse må du fortsatt kunne delta i den ansattes arbeid, men ha tillit til at arbeidet blir utført. Det er viktig å kunne ta et skritt tilbake og oppmuntre den ansattes egen evne til å ta ansvar for sitt arbeid. Ofte kan det være mer en følelsesmessig støtte fra din side som kreves. Det er også viktig at det er kontinuerlige tilbakemeldinger, oppfølging og evaluering av den ansattes arbeid.
Les mer om hvordan du tar imot og gir konstruktiv kritikk
Fordeler og ulemper
Som med alle ledelsesteorier er det både positive og negative sider ved selvledelse. Den passer ikke for alle ansatte eller på alle arbeidsplasser.
Det finnes flere fordeler med selvledelse, både på individ- og organisasjonsnivå:
- Økt ansvar og initiativ: selvledelse innebærer at ansatte tar ansvar for egne arbeidsoppgaver og mål. Dette fører blant annet til økt ansvar, initiativ og engasjement.
- Tilpasninger i et arbeidsmiljø i endring: selvstendige mennesker har ofte evnen til å tilpasse seg endringer og utvikling i arbeidsmiljøet. Dette gjør dem mer fleksible, lærevillige og innovative, noe som er avgjørende for å lykkes i et dynamisk og konkurransedyktig arbeidsmiljø.
- Forbedret stressmestring: ved å jobbe proaktivt med selvledelse kan folk håndtere stress bedre og dermed få en sunn balanse mellom jobb og privatliv.
- Styrket teamarbeid og effektivitet: selvstendige mennesker er ofte flinke til å kommunisere og samarbeide, noe som fører til forbedret teamdynamikk og økt effektivitet på arbeidsplassen.
Til tross for mange fordeler, kan det også være ulemper ved selvledelse:
- Risikoen for overbelastning og utbrenthet: hvis personen tar på seg for mye ansvar og ikke setter grenser for arbeidsbelastning og ansvar, kan det føre til en stor belastning. Mangel på tilbakemeldinger og evaluering kan også bidra til utfordringer med å sette grenser for mengden arbeid.
- Vansker med å delegere og akseptere støtte: selvstendige personer kan ha problemer med å delegere ansvar og ta imot hjelp eller støtte fra både kollegaer og ledere.
- Økt stress og press fra arbeidsgivere: med større frihet og ansvar kan personer som jobber under selvledelse oppleve at presset for å prestere og levere resultater øke ettersom de blir sett på som en person med ekstra høy arbeidskapasitet.
- Vansker med å jobbe hjemmefra: for selvstyrte personer som jobber mye hjemmefra, blir det lett at grensen mellom jobb og fritid viskes ut ettersom ansvaret for arbeidsmengde og timeplas settes av en selv.
Å arbeide i en VUCA-verden som selvleder
Et begrep som har kommet og er tilknyttet ledelse, og som ofte forbindes med selvledelse er VUCA. Det er et akronym som opprinnelig ble brukt av det amerikanske militæret for å beskrive hvor kompleks, turbulent og raskt i endring dagens verden er. De siste årene har VUCA også blitt aktuelt innen ledelse fordi man i mange bedrifter hele tiden møter utfordringer, høyt tempo og det stilles stadig nye krav til både organisasjon og ansatte.
Selvledelse er spesielt viktig i en VUCA-verden der suksess krever tilpasningsevne, besluttsomhet og personlig ansvar. At en arbeidsplass har ansatte som selv jobber målstyrt, er oppdatert på verdenssituasjonen og tar tak i raske teknologiske endringer er svært gunstig.
Oppsummering
Selvledelse har blitt en stadig mer populær ledermetode, spesielt under pandemien da hjemmearbeidet økte og ansatte måtte ta mer ansvar for eget arbeid. Selvledelse innebærer at den ansatte setter sine egne mål, jobber selvstendig og prioriterer sine oppgaver. Denne måten å jobbe på passer ikke alle og krever engasjement fra både medarbeider og leder. Fordelene inkluderer økt ansvar og tilpasningsevne. Ulempene kan være overbelastning og økt stress.
Les mer om ledelse