Fra sagflis til energi og en isoporfri fremtid
– Akkurat nå har vi 100 kilowatt solcellepaneler, men ytterligere 500 kilowatt er planlagt. I nær fremtid ønsker vi å utvide vårt energisystem for å øke energieffektiviteten ytterligere.
Installasjonen av solcellepanelene har bidratt med fornybar og lokalt produsert elektrisitet til anlegget. Innkjøpt strøm gikk ned med 6,6 % fra 2021 til 2022 og egenprodusert elektrisitet utgjorde 3,4 % av det totale strømforbruket i 2022. Dette har bidratt til en reduksjon på 6,6% i klimagassutslipp fra varme og elektrisitet.
Bruk sagflisen
Rett rundt hjørnet fra fabrikken, bare et steinkast fra solcellepanelene, står en stor silo koblet til bygningen. Hit kommer sagflis fra produksjonen etter at overskuddsdeler, inkludert deler av sponplater, har blitt knust. Rester av plater og tre transporteres på et bånd direkte inn i fabrikken til en knuser hvor sagflisen deretter presses på plass i pellets, klar til å brennes.
– Vi resirkulerer store deler av mengden sagflis fra produksjonen til energi for å varme opp anlegget. Om vinteren varmer det opp bygninger og varmer opp vannet, forklarer Agnieszka.
Sagflisen som ikke presses til pellets, samles opp og sendes tilbake til sponplateprodusenten og gjøres om til nye plater.
Den uunngåelige plasten
Hvis det utendørs handler om å utvide mengden solcellepaneler og utvide muligheten til å utnytte ressursene, er det motsatt innendørs. Her handler det om å redusere så mye som mulig. Hos AJFF handler det om å gjennomgå alle deler av produksjonens materialbruk. I 2022 ble det satt i gang flere prosjekter for å redusere avfallsgenereringen av ulike materialer, noe som førte til gjenvinning av nesten 60% av den totale avfallsmengden.
Målet er å kunne utelukke plast så mye som mulig i fremtiden, men det er det materialet som er vanskeligst å unngå. Akkurat nå er det viktigste at all plast som blir til overs blir nøye sortert – eller brukt så effektivt som mulig.
Agnieszka peker på roboten som beveger seg rundt en pall med varer og effektivt pakker inn alt. Det er plastfilm som brukes, men hun forklarer hvor stor forskjell det er på en pall som er pakket inn i plast for hånd eller maskinelt.
– En pall som pakkes inn i plast ved hjelp av maskinen trenger ikke så mye plast fordi den kan trekke plasten hardere og mer kompakt rundt pallen, noe som også reduserer risikoen for skader på varene.
En isoporfri fremtid
Et annet materiale som er vanlig i emballasje er isopor. Den er støtdempende, har lav vekt og er enkel å bruke som fyll, noe som er vanskelig å ignorere. Men det er et klart mål her også.
For å pakke varer så effektivt som mulig blir isoporen kuttet til nøyaktige mål for å tilpasses spesifikke produkter. Enhver isopor som er til overs, og som ikke kan brukes til noe annet, sendes tilbake til produsenten slik at den kan resirkuleres og bli ny isopor.
– Isopor brukes ofte i emballasjen til produkter. Og siden vi sender mellom 25-30 lastebiler med møbler per uke fra fabrikken, bruker vi store mengder av det. Men på kort sikt er målet å redusere bruken med 50 prosent, og på lengre sikt bruke minst mulig, forhåpentligvis ingenting, sier Agnieszka.
Som et alternativ til isopor har de begynt å erstatte den med såkalt honeycomb laget av 100% resirkulert papir. Så når du pakker AJ Produkters QBUS-serie, bruker du ikke isopor i det hele tatt. Der det er behov for fyllmateriale, brukes honeycomb- eller bølgepappløsninger.
Hvis det kan sorteres, bør det sorteres
Overalt i fabrikkens lokaler er det satt opp gjenvinningsstasjoner for mindre avfall, men også større. Avhengig av hvilken avdeling du jobber i, er det beholdere for spesifikt avfall som kommer fra den aktuelle maskinen eller arbeidet. Alt fra papp og emballasje plast, metall og tre bør resirkuleres hvis det er mulig.
– Når det gjelder større mengder papir og plast, har vi installert maskiner som etterfylles i løpet av dagen. Når maskinen er full, komprimeres materialet til en kube som tar betydelig mindre plass enn materialet ville ha gjort hvis det bare var stablet opp eller løst plassert i en beholder. Det gjør den både arealeffektiv og enklere å transportere til gjenvinning, sier Agnieszka.
Sirkulært tre
I 2021 ble det startet et palleprosjekt mellom AJ Produkters hovedkontor og AJFF i Polen. Målet var å forbedre kvaliteten på pallene fra fabrikken, slik at de kan brukes lenger og sirkuleres videre. Pallestørrelser er blitt justert og tilpasset produkter og bruk. Flere pallstørrelser kan brukes videre i våre systemer, og pallstørrelser som ikke fungerer, sendes fra lageret i Halmstad til fabrikken i Polen for gjenbruk. Som et resultat av prosjektet er pallene nå av høyere kvalitet, noe som har økt levetiden og redusert tresvinn.
Så hva er fremtiden for AJFFs miljøarbeid? Agnieszka mener at det er en konstant utvikling og forbedring. Hvis et emballasjemateriale ikke kan utelukkes helt, må det være en sirkulær tilnærming. Og hvert prosentpoeng du kan kutte på innkjøpt strøm er et skritt i riktig retning når det gjelder en mer ansvarlig produksjon.